"Lelkitamasz", tanacsok minden kulfoldon elo magyar lanynak (nonek)

Matol nem vagy egyedul....

Gorog receptek

Toltott paprika, paradicsom sutoben

Hozzavalok:
6 db paradicsom
6 db paprika (kaliforniai zold)
2 evokanal paradicsompure
1 girizd fokhagyma
szaritott, apritott zold menta
1 bogre olaj
1 es 1/2 bogre rizs
2 hagyma
2/3 bogre apritott petrezselyem
so, bors


Elkeszites:
Megmossuk es lecsepegtetjuk a paprikakat, es paradicsomokat. Vizszintesen levagjuk a paradicsomok tetejet, mintegy fedot kepezve a paradicsomok tetejere, majd kivajjuk a belsejuket. ugyanigy levagjuk a paprikat fedelet, es kicsumazzuk oket. Felapritott paradicsom bel.soket egy talba tesszuk, belerakjuk a paradicsompuret is. A fele olajon megpiritjuk a hagymat, majd hozzaadjuk a paradicsomos szoszt, sot , borsot, zold mentat, fokhagymat, es kb. 10 percig forraljuk. Majd hozzaadjuk a petrezselymet es a rizst. A toltelekkel 3/4-ig toltjuk a paradicsomokat es a paprikakat, egy lefedve a fedelukkel, egy tepsibe helyezzuk oket. Meglocsoljuk az olivaolaj masik felevel, megsozzuk, megborsozzuk, kis vizet ontunk rajuk es 200 fokon 1 ora 45 percig sutjuk oket, idonkent locsolgatva.
Tipp: nehany szem hosszu csikokra vagott krumplit is berakhatunk mellekjuk a sutobe, nagyon finom egyutt sulve:-)))

Padlizsan salata

Hozzavalok:
2-3 kozepes padlizsan
2-3 girizd fokhagyma
aprora vagott petrezselyem
olivaolaj, so, ecet

Elkeszites:
A padlizsanokat minden oldalrol megsutjuk (sutoben, vagy gaztuzhely felett) majd a hejatol megpucoljuk. Egy talba tesszuk, ahol jo alaposan osszenyomjuk villaval, hozzaadjuk a sot, ecetet, aprora vagott petrezselymet, aprora vagott foghagymat, osszekeverjuk es a vegen raontuk egy kis olivaolajat. Berakjuk a hutobe allni hagyni, hogy az izek osszeerjenek.
Tipp: finom barmilyen hushoz, vagy kenyerrel es feta sajttal.



Stifado

Hozzavalok:
1 es 1/2 kg marhahus
1 es 1/2 kg gyongyhagyma
2-3 baberlevel
2-3 girizd fokhagyma
5-6 egesz bors
1 dl vorosbor
3 dl paradicsomszosz
1/2 kanal cukor
so, bors, olivaolaj

Elkeszites:
Az olajon megparolom minden oldalarol 3x3 kockara vagott hust. Kivesszuk a hust es ugyanazon az olajon megdinszteljuk a hagymat. Utana minden fuszert es a hust is ratesszuk a hagymara, jo alaposan osszekeverjuk, lefedjuk fedovel es kozepes langon, surun kevergetve addig fozzuk, amig a hus meg nem puhul. (viz nem kell hozza, de a szoszra nagyon vigyazzunk, nehogy leegjen.)
Tipp: friss kenyerrel es salataval nagyon finom.

 

 Tzatziki

Hozzavalok:
1 db kigyouborka
1 girizd fokhagyma
2 dz tejfol vagy suru joghurt (natur)
2-3 evokanal olivaolaj
pici so
2-3 szal kapor
2-3 evokanal ecet

Elkeszites:
A kigyouborkat nagyon aprora vagom fel, mert ugy jobban atveszi az izeket. (mondjuk hosszaban nyolc csikra, es ezeket apritom). Rateszem a teljfolt (vagy joghurtot), beleapritom a kaprot es a fokhagymat, vagy hozzateszem az olajat, sot, ecetet. Az izhatas kedveert mindenki szabadon valtoztathat a fuszerek mennyisegein. Berakjuk a hutobe egy orara, hogy osszeerjen. Jo etvagyat!

Spenotos rizs 

Hozzavalok:
1 kg spenot (lehet mirelit is)
1 cs ujhagyma
1 kozepes apritott hagyma
par szal kapor
1/2 teasbogre rizs
olaj, so, bors

Elkeszites:
Olajon megparolom a hagymat, kicsit megforgatom, majd hozzaadom az ujhagymat, es osszedinsztelem oket. Rarakom a spenotot, es parolom, illetve mirelit spenot eseten addig kevergetem, amig fel nem enged a spenot. Majd annyi forro vizet teszek a spenotra, ami epphogy ellepi. Megsozom es megszorom az aprora vagott kaporral. Kb. 50 percet, egy orat fozom kozepes langon. Utana rateszem a tetejere a rizst, de nem keverem ossze a spenottal, hanem csak belenyomkodom a rizst a spenot fennmaradt levebe. Amikor a rizs megfott (kb. 20 perc), akkor az egeszet leveszem a tuzrol, megborsozom, osszekeverem, ha szukseges ekkor utana lehet meg sozni, es visszateszem a fedot ra, es hagyom allni, hogy a rizs felfuvodjon (kb. 30 ora). Jo etvagyat!
Tipp: igazi citrom levet csavarjuk ra, azzal meg finomabb!!

Gorog paradicsomos zoldbab 

Hozzavalok:
2 kozepes hagyma (szeletekre vagva)
1/2 kg zoldbab (lehet mirelit is)
1 teasbogre paradicsomszosz (lehet hazi is)
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 kozepes burgonya (krumpli nelkul is lehet)
olaj, bors, so, petrezselyem, kis cukor

Elkeszites:
A szeletekre vagott hagymat megpiritom az olajon, majd belerakom a zoldbabot es egy kicsit osszeparolom, illetve ha a zoldbab mirelit, akkor addig parolom, amig teljesen fel nem enged. Folforralok kb. 2 bogre vizet, es ezt raontom a zoldbabra. Forrastol szamitva hagyom fonni kb. 50 percet, aztan belekeverem a fuszereket meg a paradicsomszoszt. Jol osszekeverem az egeszet, majd a tetejere radobom a kockara vagott burgonyat, amelyet nem keverek ossze a zoldbabbal, csak egy kicsit megnyomkodom, hogy a szaft ellepje. Rateszek tetot, es kozepes langon kb. 30 oraig fozom. Amikor a krumpli is megfott, akkor osszekeverem az egeszet, es ha szukseges meg izles szerint a fenti fuszerekkel tovabb izesitem. Jo etvagyat!!

Gorog zoldborsos etel

Hozzavalok:
1 kg zoldborso (lehet mirelit is)
8 szal ujhagyma
3-4 kozepes paradicsom
4-5 szal kapor
2-3 kozepes sargarepa (elhagyhato)
2-3 kozepes burgonya (elhagyhato)
so, bors, olaj

Elkeszites:
Megdinsztelem a karikara vagott ujhagymakat egy kis olajon. Majd radobom a zoldborsot, meg a felkarikakra vagott repat es parolom egy kicsit. Ha a zoldborso mirelit, eloszor egyedul parolom, amig felig fel nem enged, utana teszem bele a repat es parolom egyutt tovabb. Amikor a zoldborso teljesen felengedett, akkor rateszem a hejatol megpucolt, es aprora vagott paradicsomot, a felapritott kaprot, a kockara vagott burgonyat, illetve megsozom, megborsozom. Felontom egy teasbogre vizzel, es osszekeverem, majd fedovel lefedve kozepes langon, neha kevergetve kb. fel oraig fozom. Elofordulhat, hogy elfoli ido elott az egesz vizet, ilyenkor meg egy kicsi vizet hozzaontok. A vegen csak szaftjanak kell lenni. Jo etvagyat!!
Tipp: nagyon finom tzatzikivel, friss kenyerrel, es gorog salataval is!!

Frappe

Hozzavalok: 
jegkockak
nescafe
cukor
viz
tej
frappe kevero turmix gep

Elkeszites:
Fontos, hogy hosszukas, vizes 2-3 dl-es poharban keszutsuk el. Beletesszunk egy kanal nescafet, 1-2 kaveskanal cukrot (attol fugg ki milyen edesen szereti), pici vizet, es a frappekeverovel habosra verjuk, egeszen addig, amig kemeny hab nem lesz. Aztan ratesszunk tetszes szerinti mennyisegu jegkockat, felontjuk vizzel, es beleteszunk pici tejet, van tejszint. Majd szivoszallal talaljuk, isszuk.

Turlu

Hozzavalok:
2-3 hagyma
2 padlizsan
3 kozepes cukkini
2 paprika
6-7 kozepes krumpli
1-2 gerezd fokhagyma
1 marek zoldbab
1 piros kaliforniai paprika
1 konzerv apritott paradicsom
1-2 sargarepa
petrezselyem (apritva)
so, bors, zold menta

Elkeszites:
Megpiritjuk az aprora vagott voroshagymat. Majd rateszem a megpucolt es folapritott zoldsegeket parolni. (a zoldsegeket kockara, vagy karikara vagom izles szerint). Kb. 20 percig parolom, surun kevergetve nehogy leegjen, aztan ratesszuk a petrezselymet, a paradicsom konzervet, sot, borsot, zold mentat. Jol osszekeverjuk es raontok kb. 2 dl vizet. Megint jol osszekeverem es kb. 10 percig hagyom foni. Elomelegitem a sutot, 200 fokra kb. 30 percig sutom, hogy a zoldsegek jol atsuljenek es a tetejuk jol megpiruljon. Amikor a krumpli atsult, akkor kesz az etel.
  

Gorog tejberizs


Hozzavalok:
1 l tej
0,5 l viz (abban az esetben ha a tej 3,5%-os, egyebkent nem kell viz)
2-3 dl rizs
1 vagy 1 1/2 evokanal vanilias pudingpor
2-3 kanal cukor
1 vanilias cukor


Elkeszites:
A tejet a vizzel felrakom forralni. Amikor folforrt, beleteszem a nyers rizst. Amikor a rizs megfott, belerakom a cukrot, es egy kicsit osszeforralom. Majd a surussegetol fuggoen beleteszem a pudingport, (ha tobb a rizs kevesebb pudingport, hogy ne legyen nagyon suru), es a vanilias cukrot es addig kevergetem folyamatosan, amig besurusodik.
Tipp: fahejjal szorom meg a tetejet.


Kaposztas rizs


Hozzavalok:
3 aprora vagott hagyma
1 kozepes fej csikokra vagott kaposzta
2 dl olivaolaj
2-3 dl darabosra vagott paradicsomkonzerv
1 paprika (nem kotelezo)
so, bors izles szerint


Elkeszites:
Folrakjuk az olajat a hagymaval es az aprora vagott paprikaval dinsztelni. Ratesszuk a kaposztat, jol osszekeverjuk, lefedjuk, es megvarjuk, hogy osszeessen. Rendszeresen kevergetjuk nehogy leegjen. Aztan ratesszuk a paradicsomkonzervet, jol osszekeverjuk es felontjuk annyi vizzel, ami ellepi. Megsozzuk, kicsit visszavesszuk a tuzet, es addig forraljuk, amig a levet mar majdnem elfotte. Utana megborsozzuk, ratesszuk a rizst a tetejere, de nem keverjuk ossze, csak a rizst belenyomkodjuk a szoszba, hogy a szaft ellepje. Fedovel kb. 20-25 percig fozzuk, majd mikor a rizs megfott, levesszuk a tuzrol az etelt es fedovel lefedve addig hagyjuk allni, amig a rizs kipereg. Utana osszekeverjuk, es ha szukseges meg izesitjuk soval, borssal.


Kokiniszto (avagy porkolt gorog modra)

Hozzavalok 1.:
1 kg marha lapocka vagy marha labszar
2 kg hagyma
2/3 bogre olivaolaj
1 konzerv darabos paradicsom
2 girizd fokhagyma
so, bors, kicsi cukor
2 baberlevel
 
Elkeszites 1.:
Megmosom a hust, es felrakom nagy kockakra vagva forrni vizbe, a habjat pedig folyamatosan leszurom. Addig forralom, amig a levet el nem foli. Majd kimosom a labost, es olajon megpiritom a hagymat, majd rarakva a hust tovabb piritom. Felontom a hust annyi vizzel, ami ellepi es puhara fozom. Hozzaadom a fuszereket es a fuszerekkel egyutt osszeforralom lassu tuzon, hogy a hus atvegye az izeket.

Hozzavalok 2.:
1 kg marha lapocka vagy marha labszar
2 kg hagyma
2/3 bogre olivaolaj
1 konzerv darabos paradicsom
2 girizd fokhagyma
so, bors, kicsi cukor
5-6 szem bahari (gorog fuszer, hasonlit az egesz borshoz)
1-2 egesz fahej
nehany szem egesz bors


Elkeszites 2.:
A megmosott, kockakra vagott es lecsopogtetett hust megdinsztelem olajon minden oldalarol. Majd radobom a hagymat es tovabb dinsztelem oket. Felontom annyi vizzel, hogy eppen ellepje a hust, es puhara fozom. Majd hozzaadom a fuszereket es lassu tuzon fedovel lefedve osszeparolom az izeket.
Tipp: rizzsel nagyon finom.





 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 3
Heti: 18
Havi: 13
Össz.: 70 531

Látogatottság növelés
Oldal: Gorog hazi receptek
"Lelkitamasz", tanacsok minden kulfoldon elo magyar lanynak (nonek) - © 2008 - 2024 - tupika.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »